AMSTERDAM NOORD, AAN HET IJ.

Dat betekent: een ontwapenende mix van wonen, bedrijvigheid en een eigentijdse cultuur met fraaie herinneringen aan de lange scheepvaartgeschiedenis van Amsterdam (het IJ is een voormalige zee-arm). Daarnaast is er volop ruimte om te recreëren, samen naar het theater te gaan of een filmpje te pakken in het Eye Filmmuseum. En natuurlijk kun je op zijn tijd heerlijk genieten aan de zonnige kades bij de waterkant.

HIERMEE SCOORT NOORD

Stel je voor: na een drukke werkdag een ontspannen ommetje in je eigen woonwijk. Alle tijd om even te wandelen over de flaneerpromenade; een zeilboot schuift langzaam voorbij, de laatste zonnestralen van de dag schitteren over het water. Even verderop klinkt heel verleidelijk het vrolijke geroezemoes van een loungecafé, maar vandaag kies je voor je eigen dekentje in het gras. Goed om te weten: er wordt hard gewerkt om de oude kade om te toveren tot een langgerekt Oeverpark, een verrassend groene ‘Tuin aan het IJ’.

 

Al een tijdje is Amsterdam Noord geen geheimtip of ‘stadsdeel in opkomst’ meer. In veel opzichten het levendige, informele nieuwe hart van de stad. De vibe waar Amsterdam bekend om staat, is langzaam maar zeker meeverhuisd naar Noord. Niet voor niets zo gewild als woonwijk. Noord is intussen een aanstekelijke mengelmoes geworden van oud en ultramodern, met volop ruimte en groen, nieuwe cultuur, industrieel erfgoed, gedurfde en avontuurlijke nieuwbouw.

NAAR BUITEN!

Je woont er in een wijk met relaxte parken en plantsoenen (Noorderpark, Buiksloterbreek, Vliegenbos, Baanakkerspark), verstopt tussen de inspirerende bedrijvigheid van slimme start-ups. Boodschappen? Je kunt kiezen tussen de gezellige straatmarkt in de Van der Pekbuurt en de winkels rond het Buikslotermeerplein. In je achtertuin begint het weidse polderland van Noord-Holland met idyllische oude dorpen, sloten, plassen, het Noordzeestrand, de IJsselmeerdijk.
Echt een gebied om te ontdekken op een relaxte vrije dag: een smalle dijk langs een brede trekvaart, weilanden, oude dorpskernen rond de kerk, waar niet veel veranderd is: Broek in Waterland, Ilpendam, Durgerdam, het havenstadje Monnickendam aan de Gouwzee. Molens, een camping aan de dijk, het ophaalbruggetje bij Zunderdorp, de waterrijke natuurgebieden Het Twiske, ‘wetlands’ met riet en stukjes typisch Hollands moeras in het vlakke Ilperveld, over de dam naar het eiland Marken, vogels kijken aan het Kinselmeer, Markermeer, de Uitdammer Die of het IJsselmeer.

IN DE BUURT EN BIJNA IN DE BUURT

Je gaat wonen op loopafstand van ontmoetingsplek Het Paviljoen bij De Kaap; even verderop aan de wandelpromenade langs het water ligt het markante Eye Filmmuseum en de A’DAM toren met het fantastische uitzichtpunt A’DAM Lookout en meerdere co-working spaces. Spring op de veerpont (gratis en pal voor de deur bij 360 Degrees) en in 5 minuten sta je op de Pontsteiger aan de westkant van het Centraal Station, midden in de drukte van het ‘klassieke’ centrum van Amsterdam, met statige grachtenpanden en spannende moderne architectuur, de idyllische eilanden met eeuwenoude pakhuizen rond Realengracht en Bickersgracht, even boven de historische grachtengordel, helemaal niet ver van het Westerpark met de levendige hotspot Westergasfabriek (televisiestudio’s, bioscoop, theater, galeries en horeca).
Op loopafstand van de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat, samen misschien wel Amsterdams veelzijdigste winkelstraat. Een vleugje chic en toch lekker gewoon gebleven. Alles binnen de grachtengordel en West is eenvoudig en vliegensvlug te bereiken, maar waarom zou je? Je voelt je thuis in Noord – het stadsdeel waar je met alle plezier woont.